Opera gezelschap Opera Minora brengt de volgende opera productie in 2019.

Zaterdag 11 mei 20:00 uur.

  • Opera Muziek Gala
  • pauze
  • Standup Opera – thema 800 honderd jaar Zierikzee.

Opera Minora neemt sinds de oprichting in 1998 door Claudia Chistern een bijzondere plek in binnen de Nederlandse operacultuur. Door de innovatieve kijk op de opera kan Opera Minora voorstellingen maken op elk denkbare locatie:

 

            van een feestelijke huiskamer tot het Vredespaleis. Zingen bij windkracht 8 op het Noordwijkse strand of in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander; Opera Minora deed het!

De laatste jaren heeft Opera Minora zich gespecialiseerd op de keuze van zeer avontuurlijke locaties in Rotterdam, om op deze wijze contact te zoeken met nieuw publiek. Zo ging Dido and Aeneas in premiere op een speelplein in het Zuiderpark en werd Kurt Weill’s Street Scene in de roemruchte uitgaanswijk Katendrecht Rotterdam gespeeld. In 2015 ging Orfeus in de Maastunnel te Rotterdam in première, en in 2017 Odysseus – Een Stationsopera in Rotterdam, Delft, Den Haag en Utrecht.

Daarbij kiest Opera Minora altijd voor onbekende kameropera’s of gemorderniseerde bewerkingen van klassieke werken van Bach, Telemann, Scarlatti, Pergolesi, Dauvergne, Haydn, Salieri, Mozart, Offenbach, Strauss, Stravinsky, Prokovief, Busoni, Zemlinsky, de Falla, Weill Berlin, Holst, Britten, Barber, Piccini, Grétry, Dunye en Rossini. Naast kameropera’s biedt Opera Minora ook het unieke concept “Stand-Up opera” aan waarbij het publiek het libretto mee bedenkt, zoals vanavond ook!

Claudia Christern (1966) is free-lance regisseur voor muziektheater en docente op vlak van kunst, cultuur en geschiedenis.

Na haar studie kunst- en cultuurgeschiedenis koos Claudia allereerst voor haar passie voor opera. Ze liep stage bij De Nederlandse Opera te Amsterdam en de Deutsche Staatsoper te Berlijn en assisteerde bij Opera Zuid, het Belcanto Festival Dordrecht en bij het conservatorium Enschede.

Vanaf 1997 regisseert Claudia Christern operette-, musical en theaterproducties in Nederland en Duitsland. Inmiddels heeft ze tientallen voorstellingen geënscèneerd, waarbij zij zowel met professionele zangers als ook met studenten en amateurs heeft gewerkt.

De door haar geregisseerde voorstellingen waren te zien in theaters in heel Nederland, bij festivals zoals Opera Nijetrijne, de Winteraparade, het Kameropera- festival te Zwolle, Opera aan Zee te Noordwijk en Operadagen Rotterdam en bovendien concertseries bij Kasteelconcerten, Paleis het Loo en museum de Buitenplaats te Eelde. Tevens regiseerde ze diverse conservatorium-producties van ArtEZ, de HKU en het Sweelink conservatorium te Amsterdam. Bij Hofplein Rotterdam was ze werkzaam als coach voor de zangdocenten en maakte deel uit van de artistieke leiding.

In1998 richtte Claudia samen met de dirigent Benoît Debrock het gezelschap Opera Minora op. Als intendante van Opera Minora heeft Claudia Christern het unieke concept “Opera uit de Koffer” en Stand-Up opera ontwikkeld. Ze regiseert en presenteert producties, die in het binnen- en buitenland ter gelegenheid van festivals, feesten en zakelijke bijeenkomsten op de meest uiteenlopende locaties worden uitgevoerd.

Daarnaast heeft cultuureducatie in de breedste zin van het woord altijd haar aandacht gehad: bij eigen voorstellingen en in opdracht van het Concertgebouw en De Nederlandse Opera gaf Claudia inleidingen en lezingen. Op de middelbare school onderwiees ze geschiedenis en ckv en brengt ook de jeugd- het publiek van de toekomst- in aanraking met kunst en cultuur. Ze is werkzaam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als docent cultuurgeschiedenis en kunstfilosofie.

Coloratuur sopraan Marike Verbeek

Marike Verbeek

Marike studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar zij in 2001 summa cum laude haar Masterdegree voor Opera aan De Nieuwe Opera Academie en voor Solozang behaalde. Ze studeerde bij Gerda van Zelm, Maria Acda en Cristina Deutekom. Zij verleent regelmatig medewerking aan oratoria en cantates. Zo zong zij de sopraansolo in onder andere de Johannes Passion, de Grosse Messe van Mozart, Fauré’s Requiem, Ein Deutches Requiem – Brahms, Musikalische Exequien – Schütz, het Oratorio de Noël – Saint Saëns en diverse Bach cantates, onder meer in de Haagse Kloosterkerk onder leiding van Jos Vermunt.

 

Sopraan  Wendy Roobol

Wendy Roobol

Sopraan Wendy Roobol is met haar warme, flexibele en heldere stemgeluid een zangeres wier repertoire zich uitstrekt van de vroege barok tot hedendaagse muziek. Haar veelzijdigheid laat zich eveneens zien in de vele disciplines waarin ze zich beweegt.

Tijdens haar masterstudie aan de Dutch National Opera Academy van het Koninklijk Conservatorium Den Haag ontdekte ze haar liefde en talent voor opera en muziektheater. De combinatie zingen met acteren is haar grote passie, dus is Wendy regelmatig als operazangeres op de Nederlandse en Franse podia te zien, en zong ze dragende rollen bij gezelschappen als BarokOpera Amsterdam, Opera Nijetrijne en Opera Minora.

Als concertzangeres was Wendy te horen in de oratoria van bekende en minder bekende componisten binnen alle stijlperiodes en zong ze vele concertstukken met verschillende ensembles en orkesten. Ze soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Richard Egarr, Lucas Vis, Ed Spanjaard en Vince Mendoza.

Kamermuziek neemt een belangrijke plek in binnen Wendy’s loopbaan. Ze werkt regelmatig samen met diverse ensembles en pianisten waarmee ze concertprogramma’s uitvoert, vaak in een theatrale context.
Recent nam zij met het ensemble Le Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld alle negen boeken met madrigalen van Claudio Monteverdi op die op cd zijn uitgegeven door Brilliant Classics. Deze opnames worden wereldwijd geprezen door pers en publiek.
In het voorjaar van 2019 verschijnt Wendy’s eerste solo cd bij Brilliant Classics, gewijd aan 17e-eeuwse muziek voor sopraan en basso continuo over Maria.

Wendy was laureaat op de Nationale Vocalisten Presentatie in 2009, studeerde bij Sasja Hunnego, Rita Dams en Jard van Nes en wordt momenteel gecoacht door Paul Triepels.

Wiebe-Pier Cnossen

Wiebe Pier studeerde in 1998 af als Jazz-zanger (U.M) aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hierna vervolgde hij zijn zangstudie op de klassieke afdeling van hetzelfde conservatorium. In 2003 studeerde hij met de rol van Papageno ( Zauberflöte) summa cum laude af voor zijn Master’s aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam en Den Haag. 

Hij volgde master classes bij o.a. Christina Deutekom, Rudolf Jansen, Mark Tucker, Ian Bostridge en Robert Dean. Hij heeft verre weg het meest te danken aan de onlangs overleden tenor, James Mccray, waarbij hij studeerde tussen 2013-2018. Momenteel wordt hij gecoacht door Prizrenka Petrovic Mccray en de Italiaanse bariton Simone Alaimo.

Hij zong rollen bij o.a. De Nederlandse Opera, De Nationale Reisopera, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, Opera Trionfo, het Residentie Orkest, het Doelen Ensemble, Het Nederlands Blazers Ensemble, Opera Minora, Nationaal Toneel, Holland Opera, Barok Opera Amsterdam en op verschillende festivals in Europa.

Hij heeft vele rollen op zijn repertoire, zoals Graaf Almaviva als Figaro in ‘Le Nozze di Figaro’(Mozar) de titelrol in ‘Don Giovanni’ (Mozart), Escamilio en Dancaïro in ‘Carmen’ (Bizet), Germont in ‘La Traviata’ (Verdi), de titelrol in ‘Macbeth’(Verdi), Alfio in ‘Cavalleria Rusticana’ (Mascagni),  Zurga in ‘Les Pêcheurs de Perles’ (Bizet) en Pizarro in ‘Fidelio’ (Beethoven).. Ook speelde hij in vele hedendaagse opera producties waaronder Styx (2007 – Chiel Meijering) en Wake (2010 – Klaas de Vries).

Wiebe-Pier voert ook regelmatig concert en oratoriumrepertoire uit. Zo zong hij tussen 2015 en 2017 de Russische liederenreeks Silent Songs van Valentin Silvestrov in theaters in Nederland met het Doelen Ensemble.

Wiebe-Pier Cnossen geeft les op het Conservatorium van Amsterdam sinds 2010 op de Jazz-afdeling waar hij zijn eerste passie voor muziek vond.

De meest recente rollen die Wiebe-Pier heeft vertolkt zijn de rol Pizarro (Fidelio – Beethoven) bij het Orkest van de Achttiende Eeuw en de titelrol in Don Giovanni (Mozart) bij het Operas d’Été festival in Bretagne. Hij maakte debut in Italië met Giorgio Germont  in La Traviata van Verdi).

 

Gilbert den Broeder begeleid Minora op de vleugel.

Gilbert den Broeder specialiseerde zich in het coachen en begeleiden van zangers. Hij werkte samen met zangers als Eva Maria Westbroek, Roberta Alexander, Diana Damrau, Nelly Miricioiu, Regine Créspin, Cristina Deutekom, Christianne Stotijn, Thomas Quasthoff, Christian Gerhaher, Ian Bostridge, Frank van Aken, Bastiaan Everink en Maarten Koningsberger. Hij coachte tenor Peter Gijsbertsen, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2018.

Gilbert den Broeder is solorepetitor voor de vocale concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest, waaronder die met dirigenten als Mariss Jansons, Daniel Gatti, Bernhard Haitink, Gustavo Dudamel, Iván Fischer en Andris Nelson. Gilbert verleent zijn medewerking aan De Nationale Opera, De Nederlandse Reisopera, The Dutch National Opera Studio, Opera Trionfo, Opera Minora, International Theatre Amsterdam en Het Grachtenfestival Amsterdam. Hij is pianist voor concoursen zoals het IVC (Internationaal Vocalistenconcours te ’s-Hertogenbosch), waarvoor hij ook masterclasses en concerten begeleidt en The Belvedere International Singing Competition.

Koor Cantare

Martijn Hop bariton-bas

Foto Huibert van den Bos

Bas-bariton Martijn Hop volgde gedurende zijn studie rechten in Leiden zanglessen bij de operazangeres Eka Witteveen. Thans wordt hij gecoached door bas-bariton Wiebe-Pier Cnossen. Hij verzorgt regelmatig recitals op het gebied van de liedkunst en vormt hij duo’s met de pianist en organisten Bert Mooiman, Rien Balkenende en de harpiste Dorine van Dijk. Vanaf 2000 maakte hij deel uit van een ensemble ‘Die Meistersinger’, met de Haagse pianist Peter Beijersbergen van Henegouwen. Met de start van zijn zelfstandig advocatenkantoor in 2007 startte hij met die pianist een reeks ‘Houblon Concerten’. Sinds 2009 geeft hij vaak uitvoering met het Houblon Ensemble dat dit jaar zijn tienjarig bestaan viert met diverse feestelijke optredens. Het Houblon Ensemble brengt opera op laagdrempelige wijze door niet alleen de hoogtepunten van een opera uit te voeren, maar ook een verteller, Howard van Dodemont het verhaal te laten vertellen en uitleg te geven. In 2010 nam hij met dat ensemble de CD “Le Nozze di Figaro, gezongen en verteld” op, welk programma nog regelmatig in binnen- en buitenland wordt uitgevoerd. Daarnaast zong hij met het Houblon Ensemble de titelrol in Pimpinone van Telemann en ontwikkelde het Houblon Ensemble een programma met liederen van Schubert aan de hand van tekeningen van Anton Pieck, “Wagners Gouden Schaakspel” voor het 50 jarig jubileum van het Nederlands Wagnergenootschap en een beknopte versie van Mozarts Zauberflöte. Ook was hij te horen in het ‘Operafeest voor kinderen’ waarin kinderen op speelse wijze kennis maken met opera. Martijn verleent regelmatig zijn medewerking aan oratorium-uitvoeringen. Zo zong hij onder andere in 2016 in Dreischor met het Luscinia Consort onder leiding van Wim Boer, begeleid door barokorkest Florilegium Musicum de basaria’s van de Johannes Passion en de rollen van Petrus en Pilatus.

Annelies Driesse – Peter Weeda – Annet de Ruyter zingen 3 mooie duetten. Begeleidt op de vleugel door Iryna Zhynkina.

Iryna Zhynkina

Iryna Zhynkina onwikkelde een passie voor piano toen zij 6 jaar oud was. Na haar muziekale basis opleiding studeerde zij op conservatoriumniveau aan het Hogere Muziek College piano en zangpedegogie in Brest( Republiek Belarus, Wit-Rusland)

In de periode daarna was ze werkzaam als docente, gaf zij solo-concerten, begeleidde zangers,koren en instrumentalisten. Dit deed zij ook buiten haar landsgrenzen, waaronder Duitsland, Polen, de Baltische Staten en Tsjechie.

In 1989 kreeg zij een onderscheiding met het diploma “Beste begeleiding” tijdens een Landelijk Zangconcours.

In 1998 vestigde zij zich in Zeeland. Ook hier is zij een veel gevraagde pianiste en geeft zij zang en pianoles.

Naast haar passie voor muziek, heeft zij een grote liefde voor de natuur  die haar inspireert in haar werk

Annelies Driesse
Peter Weeda
Annet de Ruyter

Mezzo-sopraan Annelies Driesse werd geboren te Rotterdam.

Al hoewel niet werkzaam in de muziekbranche, was de liefde voor de muziek al op jonge leeftijd aanwezig. Op 10 jarige leeftijd bespeelde zij meerdere instrumenten o.a. bij de Rotterdamse muziekschool.

Zij is pas op latere leeftijd gaan zingen en heeft in meerdere koren, ensembles en muziektheaters solo gezongen en geacteerd.

De droom om operazangeres te worden lag ver weg, maar zij heeft zich een aantal jaar geleden serieus gecommitteerd aan professionele zanglessen.

Het repertoire waar zij als mezzo-sopraan uit kan putten is breed. De prachtige aria’s en muziekwerken van componisten uit de klassieke romantische en andere muziekperiodes behoren tot haar repertoire.

Samen met concertpianiste Iryna Zhynkina worden regelmatig concerten ten gehore gebracht.

Peter Weeda is een gepassioneerde scheepbouwmeester. Sinds enkele  jaren is hij werkzaam bij het  Museum Haven in Zierikzee, waar hij mede richting geeft aan de restauraties van oude schepen,

 van o.a. de ” Arm 17″

De tweede passie van bariton Peter Weeda is het zingen. Hij is amateur zanger, zingt bij diverse koren en bij gelegenheid treed hij op als solist.

Annet startte haar zangstudie op 17 jarige leeftijd bij Marijke Nieuwenweg en ontwikkelde haar passie bij diverse gerenommeerde zangpedagogen. Zij volgde masterclasses klassieke zang en koordirectie bij o.m. Hans Smout, Sigrit v.d. Linde, Ton Koopman.

Tijdens haar zangstudie hs Schumann koos zij voor haar vaste baan in de natuurbescherming. Annet is kooiker, terreinbeheerder en natuurcoach bij Stichting Het Zeeuwse landschap. Zij werkt mee in het wetenschappelijk onderzoek naar zoönosen (overdraagbare ziekten van dier op mens,) voor het Erasmus MC. Waar haar werkdag als natuurbeheerder eindigt… daar vangt haar werk aan in de muziek… geeft zij leiding aan een aantal koren. In muzikale relatiesfeer ontmoette zij Iryna Zhynkina. Deze Russische musicus is tot op heden haar zangcoach.

Annet treedt op in kerken en gelegenheden. Zij verleent haar medewerking aan concerten door het hele land.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *