Het is een vervelend rotjaar, maar de mensen achter CASD laten zich niet kisten

ZIERIKZEE – Je zou van minder gefrustreerd raken. Van de 18 projecten die CASD in 2020 in de planning had staan, ging er door 17 een streep. Maar met een beetje mazzel wordt dit coronajaar tóch met een concert afgesloten. Een opwarmertje voor 2021, want opgeven? ,,Nee, nooit.”

Esme Soesman 15-11-20, 11:08

 

Nu al verheugt Martin de Jong van CASD (Culturele Activiteiten Schouwen-Duiveland) zich op het programma dat voor 2021 in de steigers staat. Met vijf muzikale activiteiten buiten en zes binnen laat CASD van zich horen. Hoogtepunt is het Havenconcert dat op 18 september moet gaan plaatsvinden. Met een podium bij de Stads- en Commerciewerf van de Museumhaven en tribunes aan de overzijde van het water, bij het kanon voor de Noordhavenpoort. 

Het is een vervelend rotjaar

 

In een hoekje gaan zitten tot corona geen roet meer in het eten gooit, is voor De Jong geen optie. ,Geen moment. CASD is mijn kindje. En ik heb het geluk heel veel medewerkers te hebben die er ook de schouders onder willen zetten. Dus we gaan gewoon door.” Als het even kan zelfs al op zaterdag 19 december. Dan wordt er een klassiek kerstconcert in de Nieuwe Kerk gegeven. Als er vanuit Den Haag tenminste groen licht komt voor bijeenkomsten met 30 mensen in het theater. ,Dit is gewoon een vervelend rotjaar. Punt. Voor iedereen. Dus het zou mooi zijn als in ieder geval dit nog zou lukken.”

“Leuke en mooie dingen die gaten opvullen. die hier op Schou­wen-Duiveland nog nooit hebben plaatsge­von­den

Martin de Jong, Stichting CASD

CASD heeft als missie ‘mooie culturele activiteiten te organiseren voor alle bewoners van Schouwen-Duiveland en daarbuiten’. ,,Leuke en mooie dingen die gaten opvullen. Die hier op Schouwen-Duiveland nog nooit plaats hebben gevonden. En we willen dat het betaalbaar is. We willen dat álle mensen daarvan kunnen genieten. Dan heb je natuurlijk wel sponsors nodig.” 

Dat gevoel gunt hij anderen

Opera naar het eiland halen staat hoog in het vaandel bij CASD. Maar ook aan jazz, klassiek en shantykoren biedt de stichting ruimte. Die opzet is te danken aan de openbaring die De Jong zelf ervoer toen hij jaren geleden voor het eerst met opera in aanraking kwam. Dat gevoel gunt hij ook anderen. Met medemuziekliefhebbers probeert hij nog meer muziekstijlen onder de aandacht brengen. Geskipt dit jaar, maar wel op het programma voor 2021 staan onder meer Mike Boddé en Hermine Deurloo en de Dutch Swing College band met zangeres Laura Fygi.

Als het even kan zorgt CASD ook nog voor een bijzondere setting. Zo zijn er plannen voor een kinderopera achter de Nieuwe Kerk en voor zondagse (elke derde zondag van de maand) huiskamerconcerten in de Havenzaal van Mondragon. Met aansluitend een diner.